Optelecom-NKF over de workshops Begripvol Communiceren

Als ik terugkijk op de workshops zie ik dat er een grote stap voorwaarts is gemaakt in de bewustwording van de teamleden over het belang van “goede” communicatie. Er wordt meer samengevat, feedback gegeven en gesproken over de “meta-communicatie”. We praten dus niet meer over de inhoud, maar het is ook bespreekbaar geworden om over de communicatie zelf te praten. Ik ben erg tevreden over de resultaten van de workshops en de professionele ondersteuning die Focus Training heeft gegeven bij dit traject.

Communicatieworkshops op de engineeringafdeling van Optelecom-NKF in Gouda

Optelecom-NKF, Inc. (NASDAQ: OPTC) is een wereldwijde leverancier van geavanceerde videobewakingsoplossingen, waaronder IP-camera’s, videoservers/codecs, netwerkvideorecorders, glasvezelapparatuur, videomanagement- en video-analysesoftware. Wij leveren totaaloplossingen voor verkeersmanagement en beveiliging van (lucht)havens, casino’s, penitentiaire inrichtingen, bedrijfsterreinen, openbaar vervoer, stadscentra, ziekenhuizen en universiteitsterreinen.

Het wereldwijde hoofdkantoor is gevestigd in:

  • Germantown,
  • Maryland,
  • Amerika
  • het Europese hoofdkantoor in Gouda, Nederland
  • verkoopkantoren en support in Latijns-Amerika, Frankrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Dubai en Singapore.

In de jaren dat ik werkzaam ben als engineering manager heb ik gemerkt hoe belangrijk communicatie is voor het goed functioneren van teams in algemene zin, maar ook voor specifiek technische engineeringteams. Iedereen weet eigenlijk wel dat communicatie belangrijk is, en ik vertel dus niets nieuws als ik zeg dat communicatie vaak de reden is van problemen in projecten.

Communicatie is niet alleen luisteren naar elkaar

Communicatie is niet alleen luisteren naar elkaar of de ruimte geven om een mening te ventileren. Het is vooral begrip hebben voor elkaar en respecteren dat we niet allemaal hetzelfde zijn. Waarom reageert elke individu anders op een situatie? Waarom gebeurt het regelmatig dat techneuten in heftige discussies belanden? Waarbij ze alleen nog argumenten uitwisselen over en weer. Zonder open te staan en om te kijken of er wel een gezamenlijk doel wordt nagestreefd?

De technologieën die wij als bedrijf toepassen worden steeds complexer, ontwikkelinspanningen worden steeds groter en we zijn niet meer in staat om productontwikkelingen helemaal alleen te doen. Goed “teamwork” is steeds belangrijker aan het worden. Dit geldt binnen onze onderneming, maar ook voor de internationale partners waarmee we samenwerken. Er is een mooie uitdrukking die dit krachtig samenvat; “Alleen ga je snel, samen kom je verder!”.

Workshops Begripvol Communiceren

Met Focus Advisering Training Coaching hebben we een maatwerktraining samengesteld om een aantal doelen te bereiken binnen onze engineeringafdeling. De belangrijkste doelen waren hierbij; een merkbare verbetering in de onderlinge communicatie, begrip van elkaars kwaliteiten en hoe deze kwaliteiten toe te passen in de dagelijkse praktijk.

Optelecom NKF logo 220