Transactionele Analyse

Inzicht in uw persoonlijkheid en communicatiewijze

Transactionele analyse of TA is de term die gebruikt wordt voor de persoonlijkheidstheorie en tevens psychotherapeutische behandelmethode zoals deze is ontwikkeld door Eric Berne in de jaren 50 van de twintigste eeuw. De TA gaat ervan uit dat ervaringen in de vroege levensjaren ervoor zorgen dat een mens besluiten neemt over zichzelf en zijn omgeving. Deze positieve of negatieve besluiten zijn van invloed op de kwaliteit van de verdere levensloop (het script). Groei en ontwikkeling worden geremd door negatieve besluiten terwijl positieve besluiten een stimulerende invloed hebben.

De Transactionele Analyse is een persoonlijkheidstheorie: het geeft een model van de menselijke psyche, de menselijke structuur. T.A. is ook een communicatietheorie: hoe organisaties functioneren en hoe de communicatie tussen mensen is. Ten derde is de T.A. een ontwikkelings-psychologische theorie: het vertelt hoe mensen zich ontwikkelen; hoe de psyche wordt opgebouwd. Het is een heel positieve theorie: hoe herstel je wat er mis is gegaan?

Toepasbaarheid van Transactionele Analyse

TA is als methodiek bruikbaar om communicatie tussen twee of meer personen effectiever te maken, bijvoorbeeld bij het voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken, bij acquisitiegesprekken en bij overlegmomenten waarbij onderlinge samenwerking centraal staat. Focus past Transactionele Analyse toe in diverse management-, communicatie- en commerciele trainingen en bij trainingen rondom persoonlijke ontwikkeling en coaching.

Het thema Transactionele Analyse kan door Focus tevens in een workshop worden verzorgd; het is dan geen onderdeel van een training, maar een interactieve workshop waarin u inzich verkrijgt in uw voorkeursrollen en -patronen in communicatie en zich bewust wordt van mogelijke effecten van deze voorkeurspatronen op de gesprekspartner.

De definitieve duur en inhoud van een training of workshop over Transactionele Analyse wordt in overleg met u bepaald.

 Meer weten over deze training?

 Neem hier contact op met Focus ►